klik me

Friday, October 18, 2013

RESEPI PAU GEBU

Last sunday, mcm boring je dok umah goyang kaki (*cewah!)..ihihi..rajinla masuk stor dgn si kecik,kemas sama2..banyak rupenye kertas dan baju yang perlu di 5S!pastu terjumpa nota resepi masa belajar memasak dulu.jom mummies...kita mula mengadun memandangkan tepung pau ade dan hampir expired!ihihi..

RESEPI PAU GEBU
DOH

500 g tepung pau
2 tsp double action baking powder
11 g yis
30 g gula
2 tbs cuka masak - (untuk putihkan pau)
300 ml air suam @ susu segar
60 g shortening

* campur je semua bahan-bahan ni..pastu uli..letak dalam mangkuk besar n tutup dgn kain lembap @ wrapper n jemur.(aku letak kat dapur je)..

sampai doh naik camni beso!pastu tumbuk doh di tengah2..utk keluarkan angin dalam doh.
kemudian, uli la doh tu,kalau mcm melekit2 di tangan,tambah @ tabur dgn tepung gandum.

isilah dgn ape2 inti yang korang suka..kecik!beso!kecik!beso!ihihi...pastu kukus selama 15-20 minit...
TADAAAAAA..................
pau ni masih gebu dan lembut walaupun dah sejuk...TRY LA!!

No comments:

Post a Comment

tQ! nanti mama akid reply yer! ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pijot & Poji